top of page

Život uronjen u kritiku

Jeste li izloženi konstantnoj kritici, a da toga niste ni svjesni?


Konstantna kritika može imati enormno negativne učinke na vaše zdravlje i bilo koju vrstu uspjeha.


Stalno kritiziranje može potaknuti depresiju, tjeskobu, stres i usamljenost.


To će znatno ograničiti vaše razmišljanje i povećati vaš perfekcionizam, stvoriti krug sumnje u sebe i utjecati na vaše odnose.


Konstantna kritika, vanjska ili unutarnja, će vas uništavati na svim razinama dok od vas ne ostane samo ruševina.
Tri vrste kritike

Kada vas se kritizira otvoreno i jasno, to je jasna i otvorena informacija koju će svatko zamijetiti. Na tako nešto imamo izbor reagirati ili ne reagirati. Jasno nam je o čemu je riječ, a često dobijemo i dobru ideju što možemo poduzeti u svezi s tim.


No kada je kritika nejasna, općenita, ne precizna i zamućena, tada je to slučajno ili namjerno upućena poluinformacija sa kojom ne možemo puno, osim razjasniti ako je druga strana voljna i zna pojasniti što je mislila, te koje promjene bi željela vidjeti.


Treća situacija je kada ste sami svoj kritičar, ali toga moguće niste niti svjesni. To je internalizirani Superego koji hara, ali ste toliko navikli da smatrate da je vrlo koristan za vas.

Od sebe očekujete puno ili po vašem mišljenju normalan nivo uspješnosti, požrtvovanosti i napora, ali je to zapravo nerealno izmjereno pomaknutom nerealnom percepcijom. Postajete svoj progonitelj i perfekcionist bez naziranja kraja te maliciozne igre.

Jeste li živjeli u okruženju gdje je pohvala bilo malo ili ih uopće nije bilo?


U okruženju gdje nije bilo pohvala ili ih je bilo iznimno malo, može se stvoriti realitet u kojem samo kritika postoji, dojam da nismo ni u čemu dobri, te da ništa ne možemo napraviti kako valja. Ovo je nerealan doživljaj stvarnosti.


Takav nerealan dojam vam može izgledati stvarno i realno sve dok se ne probijete iz te magle i začaranosti vrlo „zlom magijom“ lošeg postupanja okoline.


Fenomen neinkorporiranog znanja


To je ono što o sebi znate. Sasvim jasno i sigurno znate u čemu ste dobri, što vam ide od ruke, što drugi vole i cijene kod vas, ali se ne osjećate tako.


Možete sasvim racionalno napisati popis od jako puno stavaka pozitivnih osobina, ali se iznutra ne osjećate sigurno i pouzdano. Osjećate da ste fejker, da će drugi možda prije ili kasnije otkriti da to niste vi, da će shvatiti da se samo pretvarate...


Možda ćete htjeti potražiti stručnu pomoć ili pronaći načine da se nosite s kritikom i shvatite koje su vaše kvalitete, inkorporirate ih kako biste što prije izašli iz tog začaranog kruga i živite jedan sasvim drugačiji život.
2 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page